Een schooljongen die op wonderbaarlijke wijze 80 procent brandwonden overleefde, zamelt geld in zodat hij zijn familie en vrienden voor het eerst sinds een gruwelijk ongeluk als peuter weer kan zien.

Zaid Garcia, uit Galveston, Texas, is blind sinds de leeftijd van twee jaar nadat een kaars vuur op zijn dekens vatte toen hij sliep en hem levend verbrandde.

Artsen zeiden dat hij zijn vierde graads brandwonden niet zou overleven – maar na talloze operaties, amputaties en huidtransplantaties trok Zaid, nu 16, door.

De tiener verloor beide handen en vijf tenen en zijn ogen waren zo ernstig verbrand dat chirurgen ze met huid bedekten om ze te laten genezen.

Zaid hoopt zijn gezichtsvermogen terug te krijgen door een operatie om de huidlaag te verwijderen en zijn oogleden te reconstrueren.

Hij zegt dat het eerste wat hij wil zien de schoonheid van zijn beste vriend Julia en zijn familie is.

Een GoFundMe-pagina is opgezet door Special Books voor Special Kids zonder winstoogmerk met als eerste doel £ 50.000 op te halen.

Maar supporters kwamen in groten getale en hebben tot nu toe £ 300.000 opgehaald voor de tiener.

Zaid zei: ‘Ik deel mijn verhaal om mensen te inspireren en te laten zien dat er wonderen bestaan.

‘Toen ik twee en een half was nam mijn moeder me mee naar bed en […] een kaars viel en deze vatte vlam.

‘Ik was super gewond. Ik heb nu zoveel operaties gehad dat ik me ze niet eens kan herinneren. Ik zal waarschijnlijk meer huidtransplantaties hebben [in de toekomst].

‘Ze amputeerden beide handen en ze namen ook de vingers. Ik heb zowel mijn benen als mijn voeten. ‘

Hij voegde eraan toe: ‘Ik heb vijf tenen links en rechts heb ik één teen. Ik loop niet normaal. Ik stap niet plat.

‘De artsen sluiten mijn ogen onder de huid. Ik weet niet waarom ze ze niet gewoon hebben verwijderd – waarschijnlijk omdat ze dachten dat ik in de toekomst zou zien.

‘Dus mijn volgende hoop is om mijn visie terug te krijgen. Ik ben blind geweest sinds het ongeluk. Als ik deze operatie zou ondergaan zou het de eerste keer zijn dat ik de wereld goed zou zien [sinds voor de brand].

‘Na 14 jaar mijn familie weer te zien zou heel leuk zijn. Ik denk dat het cool zal zijn. Het eerste wat ik wil zien is een van mijn vrienden. Mijn beste vriendin van school, Julia. Ik zou graag haar schoonheid willen zien, denk ik. ‘

Na het incident werd Zaid vanuit zijn voormalige huis in Mexico naar een ziekenhuis in San Antonio, Texas gevlogen waar hij de behandeling kreeg voor brandwonden van de vierde graad, die uiteindelijk zijn leven redden.

Toen Zaid werd vrijgelaten uit het ziekenhuis, vestigde zijn familie zich in de Amerikaanse staat, waar hij momenteel een blindenschool bezoekt.

Zaid zei: ‘Het was moeilijk om op te groeien om eerlijk te zijn. Mensen zijn bang voor me vanwege mijn uiterlijk en toen ik jong was probeerde ik zelfmoord te plegen.

Ga door naar de volgende pagina om het bijzonder verhaal van Zaid verder te lezen.