Vroeger werd grijs haar geassocieerd met wijsheid en kennis. Op veel plaatsen is dat nog steeds het geval, althans voor mannen. Maar onze samenleving lijkt nog steeds een collectieve kwestie te hebben met het natuurlijke verouderingsproces van de vrouwelijke mens, dus reiken ze naar de kleurstof zodra ze de eerste zilveren spruitjes zien verschijnen en is de overgrote meerderheid van de vrouwen jonger dan 60 jaar.

De tijden zijn echter anders. Denk aan de uren en het geld besteed in de stoel van de kapper, zonder twijfel het ‘taboe’ accepteren dat iets normaal en natuurlijk omringt. Waarom zou het zo zijn? De 26-jarige Martha Truslow Smith besloot dat genoeg genoeg was en richtte het Instagram-account grombre op als een plaats van steun en positiviteit voor vrouwen die ervoor kiezen om hun roots te omarmen.

“De onderliggende reden dat ik Grombre begon, was om een ​​andere dialoog over grijs haar op vrouwen te starten en het antwoord te vinden op enkele ernstige vragen van mezelf:” Is het waar dat mijn grijze haar lelijk is, me oud doet lijken en betekent dat ik ‘ ben niet langer goed genoeg? “, zei Martha tegen Bored Panda.” Ik ben pas een twintiger. Als dat waar is, hoe zal ik me dan voelen en wat zal ik over mezelf geloven als ik 40, 50, 60 ben? ” Ik wil de manier waarop we denken over wat we als ‘mooi’ beschouwen, en waarom, uitdagen en voorstellen dat we belangrijkere dingen hebben om onze kostbare tijd, energie en middelen aan te besteden als we merken dat ons hart niet aansluit bij de dingen die we vooroordelen. ‘

Geholpen door beroemdheden zoals Lady Gaga die de trend van zilver / platina hebben gepromoot, wordt grijs haar iets dat gevierd moet worden, in plaats van verborgen, hoewel Martha hier een beetje sceptisch over is. “Het ding over zilveren haarverf is dat het precies dat is; het is kleurstof, ‘vertelde ze ons. “Ik begrijp de vergelijking tussen natuurlijk zilverhaar en geverfd zilverhaar niet respectvol: tussen deze twee daagt een het perspectief van jezelf, je prioriteiten en je onzekerheden uit, terwijl je tegelijkertijd een publieke verklaring van kwetsbaarheid bent die geduld vergt om te verdragen, terwijl de andere een gekozen kleur is die op een bepaalde dag kan veranderen en al dan niet je natuurlijke zelf kan weerspiegelen; de vergelijking neemt twee verschillende categorieën en vat het samen in verschillende verwaarloosde gesprekken.’

Deze vrouwen hebben allemaal de kleurstof weggegooid en zien er gewoonweg verbluffend uit, en hun verhalen inspireren alleen maar meer om de moed te hebben om hetzelfde te doen, als ze dat willen. Bij Dagelijksevidwos hebben we een lijst verzameld met de inspirerende dames van Grombre, je kunt naar beneden scrollen om ze zelf te ontmoeten.

Ga verder naar de volgende pagina voor nog veel meer prachtige foto’s.