Frankrijks grootste crimineel Redoine Faïd is op spectaculaire ontsnapt

De beruchte Franse crimineel Redoine Faïd, is zondag op spectaculaire wijze ontsnapt uit de gevangenis in Reau, een voorstad van Parijs. Drie gewapende mannen zouden Faïd met behulp van een helikopter hebben bevrijdt.

De 46-jarige Faïd zat een gevangenisstraf uit van 25 jaar, voor een mislukte overval in 2010 waarbij een politieagente om het leven kwam. De agente, Aurélie Fouquet, werd geraakt toen Faïd en zijn bende de plek van de overval probeerde te ontvluchten door met machinegeweren op achtervolgende politieauto’s te schieten.

Volgens de nieuwszender BFM-TV was de ontsnapping grondig voorbereid. Faïd was om 11:30 uur in de visiteruimte, toen drie gewapende mannen naar binnen drongen en de vrijlating van Faïd eistten. Vervolgens gingen ze er vandoor met een helikopter. De piloot zouden ze kort daarvoor gegijzeld hebben.

Een medegevangene filmde de ontsnapping:

50 kilometer verderop zou de helikopter geland zijn, waarna deze in brand werd gestoken. De mannen stapten vervolgens in een zwarte Renault, waarna ze deze enige tijd later verruilden voor een wit busje.

Het is de tweede keer dat Faïd weet te ontsnappen. In 2013 ontsnapte hij door dynamiet te gebruiken. Zes weken later werd hij opgespoord en weer opgesloten.

Tijdens een van Faïd’s eerste overvallen zou hij en zijn gang maskers van Amerikaanse presidenten hebben gedragen, gebaseerd op de film Point Break. Tegen de slachtoffers zouden ze de line uit de film ‘Thank you for voting for me’ hebben gebruikt.

Dit is wie hij was en hoe het kon gebeuren: