Als je het leven van zoetwatergarnalen in het slaperige Engelse platteland bekijkt, zul je genoeg medicijnen vinden om een ​​funkband op tournee erg gelukkig te houden.

Een nieuwe studie heeft opmerkelijke niveaus van cocaïne, ketamine, Valium, Xanax, tramadol en andere geneesmiddelen in de lichamen van zoetwatergarnalen en hun leefgebied in Suffolk, Verenigd Koninkrijk gevonden. De onderzoekers vonden ook sporen van talrijke pesticiden die nu zijn verboden door de EU.

Rapporterend in het tijdschrift Environment International analyseerden wetenschappers van King’s College London niveaus van microverontreinigingen in oppervlaktewatermonsters en Gammarus pulex zoetwatergarnalen uit 15 verschillende locaties in het graafschap Suffolk in het oosten van Engeland. Tot hun verrassing ontdekten ze sporenniveaus van minstens 67 verschillende verontreinigende stoffen. Het meest voorkomende contaminant was cocaïne, die in alle garnalen van alle 15 locaties werd aangetroffen.

“Zo’n regelmatig voorkomen van illegale drugs in het wild was verrassend,” zei dr. Leon Barron, een forensisch wetenschapper aan King’s College, in een verklaring. “We kunnen verwachten dat deze in stedelijke gebieden zoals Londen, maar niet in kleinere en meer landelijke stroomgebieden. De aanwezigheid van pesticiden die al lang in het VK zijn verboden, vormt ook een bijzondere uitdaging, aangezien de bronnen hiervan onduidelijk blijven. ”

Het effect van al deze illegale drugs is niet duidelijk, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de garnalen een top baan op Wall Street zouden krijgen. De onderzoekers graven nu dieper in op het probleem en verrichten verder onderzoek naar de effecten van de geneesmiddelen en andere microverontreinigingen op de garnalen en andere waterdieren.

“Of de aanwezigheid van cocaïne bij waterdieren een probleem is voor Suffolk, of meer voorkomt in het VK en daarbuiten, wacht op verder onderzoek”, voegde studie-auteur professor Nic Bury van de Universiteit van Suffolk eraan toe.

“De gezondheid van het milieu heeft veel aandacht getrokken van het publiek vanwege de uitdagingen in verband met klimaatverandering en microplastic vervuiling. De impact van ‘onzichtbare’ chemische vervuiling (zoals medicijnen) op de gezondheid van wilde dieren, moet echter meer aandacht krijgen in het VK, omdat het beleid vaak kan worden geïnformeerd door onderzoeken als deze. ‘

Andere studies hebben dit besproken door te kijken naar het effect van bepaalde medicijnen op het waterleven. Een onderzoek in 2018 wees uit dat Europese alen blootgesteld zijn aan lage niveaus van cocaïne en onomkeerbare fysiologische schade toebrengen. Omdat deze wezens al ernstig in gevaar zijn, kan hun drugsprobleem zelfs ernstig genoeg zijn om de overleving van het soort als geheel te bedreigen.