Ik vond het altijd smerig als honden me wilden likken. Maar sinds ik dit heb gelezen, wil ik niets anders meer

Geen enkel ander huisdier is zo trouw als een hond. Het is altijd zo ontroerend om te zien met hoeveel blijdschap een hond zijn baasje begroet wanneer die thuiskomt – zelfs al ben je maar enkele minuutjes weg geweest.

Gelijktijdig begint de hond dan ook nog eens kwispelstaartend je gezicht af te likken. Vele hondeneigenaars proberen hun honden dit af te leren. Veel mensen vinden het gewoon niet leuk om door hun hond gekust te worden. Maar er bestaan goede redenen om deze natte kussen toch te tolereren.

1 – Hondenadem is goed voor je

Honden hebben een ander immuunsysteem dan mensen. Vooral de samenhang van hun micro-organismen is anders – zo heeft hun speeksel bijvoorbeeld een andere samenstelling dan het onze. Met de microben van je hond in aanraking komen, kan een positief effect hebben omdat de “gaten” in ons eigen immuunsysteem zo opgevuld worden.

2 – Menselijke adem is goed voor je hond

Niet alleen kan hiervan profiteren, maar ook je hond is gebaat bij deze uitwisseling van microben. In de omgekeerde richting wordt immers ook het immuunsysteem van de hond versterkt.

3 – Hondenkussen kunnen tegen allergieën beschermen

De versterking van het immuunsysteem door contact met honden treedt al op zeer jonge leeftijd in. Mensen die als baby met een hond opgroeiden hebben minder kans om allergieën te ontwikkelen voor dierenharen.

4 – Hondenkussen verbeteren het humeur

Als je door iemand gekust wordt van wie je houdt, komt er serotonine vrij in onze hersenen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor een gelukkig gevoel.

Bekijk de beelden hieronder om te zien hoe dit eruit ziet:

5 – Kussen bevordert de relatie met je hond

Het lichamelijke contact tussen twee wezens versterkt de relatie met elkaar. Tijdens het knuffelen komt het zogenaamde “knuffelhormoon” oxytocine vrij waardoor emotionele gevoelens opgewekt worden. Deze emotionele verbondenheid bestaat uiteraard niet alleen tussen mensen, maar ook tussen mens en dier.

6 – Kussen betekent dat jij de baas bent

In het wil likken wolven en coyotes de leider van de roedel om te tonen dat ze weten dat hij de baas is. Dit gedrag manifesteert zich ook bij honden. Als hij je kust, is dat een teken van gehoorzaamheid en erkenning van je autoriteit.

7 – Kussende honden zijn attente honden

Honden lekken hun leider niet alleen om respect te tonen, maar ook om voor hem te zorgen. Moeders likken hun puppy’s om hen schoon te maken en warm te houden. Als je hond dit ook bij jou doet, is dit een teken dat hij van je houdt en wil dat je gezond en gelukkig bent.

8 – Kussen vermindert de stress bij honden

Honden tonen hun liefde door te likken. Als ze dat niet mogen, kan dat onnodige stress veroorzaken. Dan beginnen ze dit gedrag te compenseren door andere dingen zoals hun favoriete speeltje of hun eigen poten af te likken. Om je hond te behagen zou je hem moeten toelaten om je toch af en toe een natte kus te geven! Bied desnoods je armen of je handen aan om te likken.

Een hondenkus heeft dus zo zijn voordelen. Laat jij je door je hond kussen? Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit bericht met iedereen die je kent!

Bron: LittleThings