Als kind maakte Eva (51) de vechtscheiding van haar ouders mee. Dat wilde ze haar eigen kinderen nooit aandoen. Daarom besloot ze de belangrijkste reden waarom ze van haar man is gescheiden te verzwijgen: dat ze verliefd was geworden op iemand anders.

“Ik was allesbehalve op zoek toen ik Tom ontmoette. Ik zag mezelf als een gelukkig getrouwde vrouw. Dat wás ik ook. In de jaren dat ik samen was met Maarten was wist ik niet dat ik iets miste. We konden goed met elkaar opschieten, vonden dezelfde dingen belangrijk en bovenal: we hadden een gezin dat we succesvol runden, precies zoals we dat vroeger voor ogen hadden gehad.”

Maatjes tot de dood ons zou scheiden

“Dat ik Maarten indertijd mede had uitgekozen vanwege zijn stabiliteit, rust en financiële zekerheid, daar stond ik nog steeds achter. Ja, ik had spannendere mannen gehad voordat ik hem leerde kennen. Maar dat waren geen mannen om je mee te settelen. Van Maarten kon ik op aan, hij was betrouwbaar. En we waren echte maatjes. Dat vond ik belangrijker dan hevige verliefdheid. Dus ik koos vastberaden voor hem. Tot de dood ons zou scheiden.”

Eenzaam

“Toen ik Tom leerde kennen vond ik het normaal dat mijn leven vooral om de behoeftes van anderen draaide. Dat ik mij af en toe eenzaam voelde ook. Dat gevoel kende ik immers al mijn leven lang. Ik ben geboren als tweeling, mijn zusje overleed toen we een jaar oud waren. Mijn moeder heeft me verteld dat ik maanden ontroostbaar ben geweest. Ik vond het daardoor logisch dat ik altijd een gat voelde op de plek waar mijn hart zat en ik had geen illusies dat iets of iemand dat gat kon vullen.”

Speciale man

“Tom was mijn docent bij de avondcursus kunstgeschiedenis die ik volgde. Ik vond hem vanaf het begin speciaal. Zoals hij kon vertellen! Ademloos zat ik naar hem te luisteren. En die charismatische man keek vaak indringend naar mij. Na een paar lessen draalde ik bij het weggaan. Gewoon, omdat ik nog wat langer in Toms aanwezigheid wilde zijn. Hij nodigde me uit om wat te gaan drinken. We praatten drie uur non-stop, de tijd vloog. Na afloop zat ik verward in de auto. De manier waarop Tom naar me keek, de vragen die hij stelde, de interesse die hij in mij had. Het vulde me met een enorme warmte.”

Soulmates

“We spraken vaker af en de band die we kregen was ongekend. Alsof wij samen een taal spraken die niemand anders kon verstaan. Na twee maanden gaven we elkaar de eerste zoen. Toen was het niet meer tegen te houden. Ik vond iets bij hem wat ik mijn leven lang gemist had. Mijn soulmate, dat was hij. Maarten merkte niets aan mij. Alles liep gewoon door. Het deed me beseffen hoe we langs elkaar heen leefden.”

Het verhaal gaat verder op de volgende pagina…