Natasha Ryan was amper veertien toen ze spoorloos verdween na een bioscoopbezoek in het Australische Rockhampton. Haar verdwijning zette de familie, de buurt, de stad en zelfs de natie op stelten. Wat niemand had gedacht, was dat de waarheid nog meer zou choqueren.
Natasha Ryan verdween op 31 augustus 1998. Ze werd het laatst gezien na een bioscoopbezoek in de stad Rockhampton. Ze stond op straat te praten met een oudere man.

Getuigen verklaarden later aan de politie dat ze nadien een auto met gierende banden hadden horen vertrekken. Er werd meteen een grootschalige zoekactie op touw gezet. Een zoekactie die jaren zou aanslepen en 400.000 dollar zou kosten.

Seriemoordenaar

Maar, geen enkel spoor leidde tot een ontknoping. Tot onderzoekers in een andere zaak een bekentenis kregen van Leonard John Fraser.

Acht maanden na de verdwijning van Natasha Ryan was er in dezelfde stad immers nog een meisje verdwenen: Keyra Steinhardt (9). Zij was op klaarlichte dag ontvoerd, verkracht en vermoord door Leonard John Fraser, die de politie na intense ondervragingen naar haar lichaam bracht.

Om bescherming te krijgen in de gevangenis, waar kinderverkrachters en -moordenaars het zwaar te verduren krijgen, bekende hij ook een aantal andere verdwenen vrouwen vermoord te hebben. Onder wie Natasha Ryan. Details gaf hij niet. Een locatie van het lichaam evenmin. Maar de politie geloofde hem.

“Natasha leeft nog”

Na bijna vijf jaar van hartverscheurende onzekerheid dacht de familie dat de zaak daarmee afgerond was. Op wat haar zeventiende verjaardag zou zijn, hielden ze een herdenkingsdienst.

Maar een aantal jaar later kregen de speurders een bizar briefje. “Natasha Ryan is levend en wel”, stond erop te lezen. Daarnaast stond er een vast telefoonnummer genoteerd van een huis in een buitenbuurt van Rockhampton, waar ze verdwenen was.

Maar niets was minder waar… Ga verder op de volgende pagina voor het laatste deel van dit verhaal.