Dennis is is pas net weg maar de volgende storm staat alweer voor de deur. Aankomend weekend komt Ellen misschien wel even langs en die neemt wisselvallig weer met regen en zware windstoten mee. Maar er kan ook eenbeetje zon opduiken.

“De stevige wind gaat deze week nog niet voorbij”, laat Buienradar-meteoroloog Martijn Dorrestein weten. Vanochtend is het nog eenbeetje van slag met kalm weer maar er komen stevige naeffecten van storm Dennis aan. Het KNMI gaat vanaf 11.00 uur code geel afkondigen voor het hele land behalve bij het Waddengebied.

Vandaag zijn er windstoten tot 80 km/u en er kan een enkele bui vallen. “Maar door de wind komen de buien snel over. Er kan wel eenbeetje onweer bij zitten of wat winterhagel”, zegt Dorrestein.

Stormachtig weer

Na vandaag gaat de wind niet liggen. “Bijna elke dag zal er windkracht 3 tot 7 zijn vanuit het zuidwesten.” Woensdag zakt de temperatuur tot 8 graden gemiddeld, maar wel met een zonnetje. Donderdag en vrijdag blijft het ook wisselvallig met zon en regen en staat er een stevige wind. Dorrestein: “Het blijft dus meer van hetzelfde.”

Storm op komst: waarom stormen namen krijgen en kleurcodes

Een zware storm kan voor veel gevaar en overlast zorgen wat we ook al wel in het nieuws hebben gezien. Het KNMI waarschuwt ons daarom met allerlei verschillende codes. Maar wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een namen als Ciara, Dennis en Ellen?

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Er kunnen voor alle weertypen – neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien – code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal. De KNMI kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden. De website Meteoalarm geeft alle uitstaande waarschuwingen van Europese landen weer.

Ga naar de volgende pagina om meer over storm Ellen te lezen en wat kleurcodes precies betekenen.