Misstanden in varkensslachterijen houden aan. Varkens worden bij bewustzijn geslacht, terwijl dat tegen de wet is. Dat blijkt uit openbaar gemaakte inspectierapporten van de NVWA, die de organisatie Varkens in Nood opvroeg bij de overheid.

De details in de verslagen van de NVWA-inspecteurs “gaan door merg en been”, zegt Varkens in Nood. Zo valt te lezen dat de dieren schreeuwend van de pijn in hun eigen uitwerpselen liggen en spartelend verdrinken in gloeiend heet water in een zogeheten ‘broeibak’.

Het toezicht in de slachthuizen faalt en de overheid weigert in te grijpen, zegt de dierenorganisatie. De NVWA komt later met een reactie.

In 2018 laaide de discussie over misstanden in slachthuizen op na onthullingen van RTL Nieuws. Toen zei de inspectie “dat er incidenten zijn, maar geen grootschalige misstanden”. Minister van Landbouw Schouten zei toen dat slachthuizen eerder moeten worden gesloten bij misstanden.

Hevig spartelen

“Tijdens mijn inspectie”, schrijft een van de inspecteurs, “bevond ik mij in de ruimte waar de bedwelmde varkens hangend worden getransporteerd naar de broeibak. In dit stadium zijn de varkens verdoofd en gestoken om te verbloeden. Ze moeten in dit stadium dood zijn.”

Ga verder naar de volgende pagina voor het vervolg van dit verhaal en pas op, op de volgende pagina kunnen heftige beelden staan.