Op haar zwaarst woog Ashley Javar meer dan 130 kilo. Ze leefde toen op een dieet van fastfood, frisdrank en eten beladen met kaas. Op een dag zette ze de knop om begon ze af te vallen.

Ashley was 5 jaar oud toen ze merkte dat ze anders was dan andere kinderen. “Mijn ouders hielden veel van me, maar ze lieten die liefde vooral zien met eten – zich niet realiserend hoeveel schade ze eigenlijk aanbrachten”, vertelt Ashley bij womenshealthmag. Jaren later in groep 7, nog steeds zwaarder dan de andere kinderen, begon ze met diëten. “Maar ik gaf alle diëten na een week op. Ik voelde me een totale mislukking.”

“Toen ik op een dag iets van de vloer moest oppakken, kon ik niet geloven hoe veel pijn zo’n kleine beweging deed. Het was zelfs zo erg dat ik naar het ziekenhuis moest”, vertelt ze.

Knop omzetten

“Daar kostte het de verpleegsters zoveel moeite om me in en uit de rolstoel, het bed en de badkamer te krijgen. Dat deed me op een andere manier pijn. Eenmaal weer thuis moest ik beneden slapen omdat mijn man niet in staat was me de trap op en af te helpen. Toen ik die avond met mijn 130 kilo op de bank lag, wist ik dat er echt iets moest veranderen.”

Veranderingen

Ashley begon met het tellen van haar calorieën, het meten van haar portiegroottes, meer zelf te koken en het laten staan van elk soort drinken behalve water, thee en koffie. Maar voor de rest bleef ze alles nog eten waar ze zin in had. Ze hield goed bij in haar telefoon wat ze iedere dag at, en op welk moment dat was. “Ik wist dat het tijd zou kosten om mijn geest en de relatie tot voedsel opnieuw aan te leren.”

Haar voedingspatroon

“Voordat ik het wist, werd koken mijn hobby. Ik leerde de kunst van snel, eenvoudig en goed te koken.” Ashley besloot op womenshealthmag haar eetdagboekje van één dag te delen. Ga naar de volgende pagina om te zien wat ze precies ging eten: