Eind 2014 maakten twee Russische tieners een einde aan hun leven. Ze waren actief op sociale media, met name een Russische sociale-mediasite (VK.com). Na hun dood ontstond rond een van hen een soort online cultus: er worden filmpjes over haar gemaakt en elk jaar wordt haar verjaardag nog online gevierd. Het verhaal ging namelijk dat ze gestorven waren in opdracht van een ‘meester’. Het kan zijn dat ze deelnam aan een zogenaamde online groep. Ze plaatste in ieder geval nog een selfie vlak voor het moment dat ze voor de trein sprong.

Later werd deze tragische dood in verband gebracht met de opdrachten die de blue whale worden genoemd (blauwe vinvissen lijken soms massaal een einde aan hun leven te maken, in navolging van elkaar), en twee meisjes die dit ook deden. Zij lieten een berichtje achter op VK.com, met een plaatje van een blauwe vinvis. Ze zouden een spel gespeeld hebben waarbij een ‘kurator’ (meester) je in 50 stappen door de ‘game’ leidt, waarbij je allerlei opdrachten moet uitvoeren, tot je bij de laatste komt. Deze opdrachten begonnen in 2015 en werden ‘blue whale’ genoemd.

Maar in Nederland is nu iets nóg gekkers aan de hand. De Momo challenge is daar één van. Stuur je een bericht naar het telefoonnummer van Momo, dan kom je in de problemen. De ontvangers, voornamelijk tieners van over de hele wereld, krijgen berichten waarin ze worden bedreigd en uitgedaagd. Ze moeten steeds gevaarlijkere uitdagingen volbrengen met als einddoel: jezelf afmaken. Wie achter de telefoonnummers zitten is niet bekend. Wereldwijd roepen autoriteiten op om niet aan de challenge mee te doen.

Ouders van kinderen van de school De Windroos in Nijmegen waarschuwen voor het spel. Enkele ouders kwamen er namelijk achter dat hun kroost ook contact had opgenomen met het telefoonnummer van Momo. Nu trekt ook het bestuur van de school aan de bel bij andere vaders en moeders. Zij verspreiden via Facebook het bericht om mensen te alarmeren.

Bron: Cosmopolitan